فرق روانشناس با روانپزشک در چیست؟

ساخت وبلاگ

جمعه ۱۴۰۲/۰۵/۲۰ - 21:47 - دکتر جعفر دارابی( استاد دانشگاه ). -

وبسایت دکتر جعفر دارابی(تهران_44030719)

بسیاری از انسان‌ها وقتی می‌خواهند به دکتر روانشناس مراجعه‌نمایند، چند سوال مهم در ذهنشان ایجادمی‌شود. اول اینکه تفاوت دکتر روانشناس با روانپزشک چیست. دکتر روانشناس با فوق‌لیسانس روانشناس چه‌فرقی دارد. چه کارهایی یک دکتر روانشناس انجام‌می‌دهد که دکتر روانپزشک یا فوق‌لیسانس یا مشاور روانشناس انجام‌نمی‌دهد.

برای پاسخ به این سوال، ابتدا باید ببینیم یک‌فرد چه‌مسیری را طی‌می‌کند تا به‌دکتر روانشناس یا روانپزشک یا مشاور تبدیل‌شود. به این علت که زمانی که مسیر طی شده را نگاه کنید، می‌فهمید مقصد افراد کجا خواهد بود. در عین حال متوجه می‌شوید که چگونه و چطور این فرد می‌تواند به ما کمک کند.

شخصی که می‌خواهد وارد رشته‌ی روانشناسی شود، برای دریافت مدرک دکترا، ابتدا باید دوره‌ی لیسانس روانشناسی را بگذراند. البته در بسیاری از کشورها لیسانس روانشناسی به شاخه‌های مختلفی طبقه‌بندی‌می‌شود. از قبیل روانشناسی عمومی، بالینی، جنایی، کودک، روانسنجی، روانشناسی خانواده، روانشناسی کودکان استثنایی و …

کشورهای مختلف باتوجه به‌میزان پیشرفتگی‌شان در سیستم دانشگاهی، دارای طبقه‌بندی‌ها و شاخه‌های بیشتر و راه‌های متفاوت‌تری در لیسانس روانشناسی هستند.

بعد از اتمام دوره‌ی لیسانس روانشناسی، برای ادامه‌ی تحصیلات، فردی‌که می‌خواهد به‌مدرک دکترای روانشناسی برسد، باید دوره‌ی فوق‌لیسانس روانشناسی را نیز در یکی از رشته‌های گفته‌شده بگذراند.

اما نکته‌ی مهم اینست که در بسیاری از کشورها، شما نمی‌توانید از یکسری رشته‌های روانشناسی به شاخه‌های خاصی بروید.

مثلاً در بسیاری از کشورها از لیسانس روانشناسی‌عمومی یا لیسانس روانسنجی یا دیگر شاخه‌های روانشناسی نمی‌توان وارد روانشناسی بالینی شد. بلکه افرادی‌که می‌خواهند وارد روانشناسی بالینی شوند، باید حتما لیسانس روانشناسی بالینی را نیز طی کرده‌باشند. اما در بسیاری دیگر از کشورها، هم مستقیما می‌توان به روانشناسی بالینی رفت. و هم می‌توان از رشته‌های دیگر روانشناسی مانند روانشناسی‌عمومی، روانسنجی، روانشناسی خانواده یا روانشناسی تعلیم و تربیت به روانشناسی‌بالینی رسید.

در خیلی از کشورها هم حتی می‌توان از بسیاری از رشته‌های غیرمرتبط به فوق‌لیسانس روانشناسی رسید. اما در اکثر کشورهایی که در روانشناسی پیشرفته‌اند، اجازه‌ی ورود در رشته‌های بالینی یا بقیه‌ی شاخه‌های روانشناسی در مقاطع فوق‌لیسانس و دکترا به‌فرد نمی‌دهند اگر دوره‌ی لیسانس مربوطه‌ی این رشته را نخوانده‌باشند. که این مطلب بستگی به جایگاه روانشناسی و پیشرفت آن در کشورها تغییرمی‌کند.

چرا پذیرفته شدن در رشته‌ی روانشناسی بالینی از بقیه‌ی رشته‌های روانشناسی سختتر است؟

علت اینست که در روانشناسی بالینی، فردی‌که به این‌درجه می‌رسد و مدرک فوق‌لیسانس روانشناسی‌بالینی می‌گیرد، می‌تواند مدرک دکترای روانشناسی بگیرد. و درنهایت اجازه‌ی ویزیت کردن بیمار را داشته باشد. درواقع مثل پزشکی‌که در شاخه‌های دیگر پزشکی فعالیت‌می‌کند، دکتر روانشناس می‌تواند در شاخه‌هایی‌که مربوط‌به بیماری‌های روحی و روانی می‌شود، فعالیت‌نماید. به‌همین علت است که یک دکتر روانشناس بالینی در بسیاری از کشورها جایگاه بهتری را نسبت به روانشناسی‌های دیگر دارد. اما در کشورهای پیشرفته اصلا اینطور نیست. و بین روانشناسی بالینی و روانشناسی آموزشی یا روانشناسی جنایی، روانسنجی و بقیه‌ی رشته‌های روانشناسی تفاوت زیادی وجود ندارد. و تفاوت به نوع رشته مربوط می‌شود، نه به جایگاه کاری.

چرا بیشتر افراد تصمیم می‌گیرند در رشته روانشناسی بالینی تحصیل کنند؟

در بسیاری از کشورها مثل ایران، به‌علت عدم‌وجود بستر مناسب شغلی، اکثر افراد تصمیم‌می‌گیرند در رشته‌ی روانشناسی بالینی تحصیل‌کنند. تا در نهایت بتوانند در این رشته به شغلی دست‌یابند. زیرا اگر دکتر روانشناس بالینی باشید، به‌راحتی می‌توانید در بیمارستان‌ها، مراکز تخصصی روانشناسی یا در مطب شخصی‌تان مریض ویزیت‌کنید.

اما شاخه‌های دیگر روانشناسی نیازمند کار در مراکز عموما دولتی یا مراکزی به‌جز بیمارستان‌ها و مطب‌های شخصی هستند. مثل روانشناس آموزشی که مکانش در مراکز آموزشی از قبیل آموزشگاهها، مدارس و دانشکده‌هاست. درکشورهای پیشرفته همانقدرکه روانشناس‌بالینی از جایگاه خوبی برخوردارست، روانشناسی در رشته‌های دیگر نیز، شغل و بستر مناسب برای کار دارد. زیرا در همه‌ی مدارس از یک روانشناس آموزشی استفاده می‌شود. یا از روانشناسان جنایی برای کمک‌به پلیس، نیروهایی‌که در تعقیب مجرمانند، در دادگاهها و زندان‌ها استفاده‌می‌شود. یا از روانسنجی و روان‌سنجانی که این رشته را مطالعه‌کرده‌اند، برای گرفتن آمار و تحقیقات استفاده‌می‌شود.

همچنین از کسانی‌که روانشناسی عمومی یا سوشال سایکولوژی (روانشناسی جامعه‌شناسانه) گرفته‌اند، در تحقیقات علمی و جمع‌آوری اطلاعات برای نوشتن برنامه‌های بزرگ در سطح اجتماع استفاده‌می‌شود. به‌همین علت در کشورهای پیشرفته، کسی به‌واسطه‌ی دست‌یافتن و رسیدن به‌شغل و گرفتن کار به‌سمت روانشناسی بالینی نمی‌رود. یا یک شاخه‌ی روانشناسی را به‌علت دریافت شغل انتخاب‌نمی‌کند. بلکه هدف انتخاب رشته‌ی روانشناسی در اکثر کشورهای پیشرفته، علایق شخصی و میل فرد برای فعالیت در رشته‌ی مربوطه است. درنتیجه، موج شدید نیاز و تمایل بیش از حد به دکتر شدن یا ویزیت‌کردن بیمار فقط در کشورهایی دیده‌می‌شود که در شاخه‌های دیگر روانشناسی به‌راحتی شغل پیدا نمی‌شود.

روانشناسی رشته‌ای است با شاخه‌های مختلف

تا اینجا به این نتیجه رسیدیم که روانشناسی رشته‌ایست با شاخه‌های مختلف. مثلاً اگر دچار اختلال روحی یا روانی شده‌اید که نیازمند درمانید، بالطبع مجبورید به‌یک روانشناس بالینی که شغلش درمان بیماری‌های روحی و روانی است، مراجعه‌کنید. اما اگر مثلاً دارای بچه‌ای هستید که در آموزش دچار مشکل است، حتما باید به روانشناس تعلیم و تربیت مراجعه‌کنید. یا اگر می‌خواهید از قابلیت‌های ذهنی کودک یا خودتان آگاهی یابید، مثلاً بدانید توانایی هوشی فرزندتان و خودتان چه‌حدیست، یا شخصیت خودتان را برمبنای عدد و ارقام بسنجید، نیازمند آن هستید که به یک روان‌سنج مراجعه نمایید. درنتیجه، هر کدام از این رشته‌ها در شاخه‌ی روانشناسی، کارکرد و عملکرد متفاوتی دارند.

(منبع سایت دکتر صناعی).

روانپزشک یک پزشک است که در رشته پزشکی تحصیل کرده است و وظیفه اصلی او درمان بیماریهای روانی است.روانشناس حق تجویز دارو ندارد و این در شرح وظایف روانپزشک یا متخصص اعصاب و روان است.

وبلاگ دکتر دارابی

کلمات کلیدی=روانشناس بالینی در تهیمکاریهای روانی ازران،بهترین متخصص روانشناسی بالی تهران،روانشناس بالینی غرب تهران،دکتر روانشناسی بالینی غرب تهران،بهترین دکتر روانشناس غرب تهران.بهترین دکتر روانشناس بالینی غرب تهران.کلینیک روانشناسی بالینی در غرب تهران.بهترین متخصص هیپنوتیزم در تهران.روانشناس بالینی در تهران،بهترین متخصص روانشناسی بالی تهران،روانشناس بالینی غرب تهران،دکتر روانشناسی بالینی غرب تهران،بهترین دکتر روانشناس غرب تهران.بهترین دکتر روانشناس بالینی غرب تهران.کلینیک روانشناسی بالینی در غرب تهران.بهترین متخصص هیپنوتیزم در تهران.روانشناس بالینی در تهران،بهترین متخصص روانشناسی بالی تهران،روانشناس بالینی غرب تهران،دکتر روانشناسی بالینی غرب تهران،بهترین دکتر روانشناس غرب تهران.بهترین دکتر روانشناس بالینی غرب تهران.کلینیک روانشناسی بالینی در غرب تهران.بهترین متخصص هیپنوتیزم در تهران.

هیپنوتیزم در روان درمانی...
ما را در سایت هیپنوتیزم در روان درمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : drdarabi بازدید : 37 تاريخ : دوشنبه 23 مرداد 1402 ساعت: 13:11